Qui som? És la branca que estudia la vida. Gràcies a ella podem admirar la minuciositat amb la que es desenvolupa la natura. Tot coneixement, estructural, funcional o ecològic, en realitat ens ajuda a comprendre'ns millor.

Com som? És la disciplina que uneix la tecnologia, les ciències naturals i les ciències socials. Intermediària entre la natura i nosaltres evita que ni nosaltres puguem destruir-la, ni ella pugui danyar-nos.

Què som? Imprescindible per conèixer una cosa tan fascinant com és la matèria. Aquesta ciència n'estudia tant les propietats, l'estructura i la composició com les reaccions i seus canvis: descobrint l'interior de tot.

The Imaginarium of Doctor Parnassus is a 2009 fantasy film directed by Terry Gilliam and written by Gilliam and Charles McKeown. The film follows the leader of a travelling theatre troupe who, having made a deal [...]

Biologia Ciències de la Terra Química

Glúcids: Disacàrids

Els glúcids, un cop ciclats, poden unir-se entre ells per formar altres substàncies. Passaràn a dir-se de monosacàrids a disacàrids (di- es el prefix que ens diu que n'hi ha dos; sacàrid que és un sucre).

L'enllaç que els uneix es diu enllaç O-glicosídic. Aquest video il·lustra com es produeix un enllaç d'aquesta mena.


Quins tipus d'enllaç O-glicosídic hi ha?

Enllaç monocarbonílic: Un monosacàrid s'enllaça amb un carboni carbonílic (que vol dir que forma part del grup aldehid o cetona), i l'altre monosacàrid amb un carboni que no és carbonílic.
Enllaç dicarbonílic: Els dos monosacàrids uneixen carbonis carbonílics.
També podem anomenar-lo α-glicosídic si el primer monosacàrid és α o β-glicosídic si és β.

Com s'anomenen els disacàrids?
Segons el tipus d'enllaç O-glicosídic. Però ho podem explicar per passos:
Quan anomenem un disacàrid fem constar els nom dels dos monosacàrids i algunes característiques, i aquests van en un ordre:

1. Escrivim (α o β) - (D o L-(Nom del primer monosacàrid ciclat amb el prefix -òsil).
2. Entre parèntesis els números dels carbonis que s'han unit. (primer→segon). Generalment els disacàrids més bàsics tenen sempre (1→4) però podem trobar-nos a vegades amb un (1→2).
3. Escrivim (α o β) - (D o L) -(Nom del segon monosacàrid ciclat amb el prefix -osa si ha sigut un enllaç monocarbonílic, o amb el prefix -òsid si ha sigut un enllaç dicarbonílic.

Per exemple, el disacàrid del video, format per dues α-D-glucoses seria:

α-D-glucopiranosil-(1→4)-α-D-glucopiranosa

Sabies que aquest disacàrid té gran interès biològic i per anomenar-lo més senzillament, és més corrent dir-li maltosa?

Share this post:

Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 La Llar de l'estudiant