Qui som? És la branca que estudia la vida. Gràcies a ella podem admirar la minuciositat amb la que es desenvolupa la natura. Tot coneixement, estructural, funcional o ecològic, en realitat ens ajuda a comprendre'ns millor.

Com som? És la disciplina que uneix la tecnologia, les ciències naturals i les ciències socials. Intermediària entre la natura i nosaltres evita que ni nosaltres puguem destruir-la, ni ella pugui danyar-nos.

Què som? Imprescindible per conèixer una cosa tan fascinant com és la matèria. Aquesta ciència n'estudia tant les propietats, l'estructura i la composició com les reaccions i seus canvis: descobrint l'interior de tot.

The Imaginarium of Doctor Parnassus is a 2009 fantasy film directed by Terry Gilliam and written by Gilliam and Charles McKeown. The film follows the leader of a travelling theatre troupe who, having made a deal [...]

Biologia Ciències de la Terra Química

Lípids: Àcids grassos I

DEFINICIÓ: Els lípids són un grup de biomolècules insolubles en dissolvents polars (com l'aigua), i per tant, solubles en dissolvents apolars.

ELS ÀCIDS GRASSOS
Són molècules formades per una cadena alifàtica hidrocarbonatada: una llarga cadena de -CH2-CH2-CH2- seguida d'un grup carboxil (COOH). Encara que omitint els tipus de enllaços, la seva fórmula general és la de l'imatge, on "n" sempre serà parell.

LES PROPIETATS FÍSIQUES QUE TENEN SÓN:
  • Són insolubles degut a que la seva zona hidròfila (el grup hidroxil) és massa "petita" en comparació a la llarga cadena alifàtica, que, al ser molt més "gran", fa que considerem tots els àcids grassos insolubles, encara que siguin una "miqueta" solubles.
  • Ara bé, quan aquests àcids grassos reaccionen amb una base forta (normalment NaOH o KOH), ja ho veurem més endavant, perden l'hidrogen del grup hidroxil i es converteixen en una molècula potencialment amfipàtica: el sabó, que tindrà una zona molt hidròfila i una zona hidròfoba, amb elles, formarà les micel·les.
  • En les micel·les, les cadenes alifàtiques, hidròfobes, s'uniran entre si per evitar el contacte amb l'aigua. formant estructures esfèriques. Aquestes, si a dins contenen un lípid, tindran un efecte emulsionant. Per contrari, si contenen aire, tindran un efecte escumós. Com podem veure en la imatge anterior, al voltant de les esferes de micel·les, hi trobarem un cúmul de Na o K, segons la base que haguem utilitzat per fer el sabó.
Podem dividir-los en dos grups diferents segons els enllaços de la seva fórmula: Àcids grassos saturats (on tota la cadena alifàtica està unida per enllaços simples) i en àcids grassos insaturats (on almenys tindràn un enllaç covalent).

Share this post:

Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 La Llar de l'estudiant