Qui som? És la branca que estudia la vida. Gràcies a ella podem admirar la minuciositat amb la que es desenvolupa la natura. Tot coneixement, estructural, funcional o ecològic, en realitat ens ajuda a comprendre'ns millor.

Com som? És la disciplina que uneix la tecnologia, les ciències naturals i les ciències socials. Intermediària entre la natura i nosaltres evita que ni nosaltres puguem destruir-la, ni ella pugui danyar-nos.

Què som? Imprescindible per conèixer una cosa tan fascinant com és la matèria. Aquesta ciència n'estudia tant les propietats, l'estructura i la composició com les reaccions i seus canvis: descobrint l'interior de tot.

The Imaginarium of Doctor Parnassus is a 2009 fantasy film directed by Terry Gilliam and written by Gilliam and Charles McKeown. The film follows the leader of a travelling theatre troupe who, having made a deal [...]

Biologia Ciències de la Terra Química

Glúcids: Monosacàrids II

1L'ESTRUCTURA
L'estructura d'un monosacàrid la dibuixarem sempre de la mateixa manera:

  • En aquest cas, aquesta és la fórmula de la glucosa-D (C6H12O6). Podem observar que:
    A l'estructura que el representa s'hi poden observar 6 carbonis, el doble d'hidrògens, 12, i 6 oxígens. Cal destacar que només hi ha un àtom d'oxigen al enllaç doble, doncs la manera de representar aquest enllaç (amb dues barres) pot provocar un error d'interpretació si no es coneix.
  • Cada Carboni dels sis s'enllaça amb quatre braços (4 barres) (el primer carboni en fa servir dos per l'oxigen. Aquests braços s'anomenen radicals. Si un Carboni fa servir dos enllaços per un radical o per a dos o més radicals iguals, aquest carboni es simètric. Quan no en tingui cap igual, que és el que passa amb més frequència, l'anomenarem assimètric, i produirà una desviació en la llum que l'atravessi que estudiarem més tard.
  • Els radicals dels pols (el de dalt i el de baix) són els característics del grup. Aldèhid en aquest cas.
  • Els radicals del mig sempre són (H) o (OH) i sempre van en parelles. La O de l'OH sempre és la més pròxima a la barra que l'uneix amb el carboni.
Que podem deduir si no sabem quina mol·lècula és:
  • Com que té 6 Carbonis és una hexosa.
  • Ja que presenta al principi la fórmula dels Aldèhids és una aldosa.
  • Té l'últim OH a la dreta, el seu nom serà seguit de -D. En el cas de que el tingués a la esquerra sería (-L). NEMOTÈCNICA: D "dreta" o bé: L "left".
Tot i així, no podrem deduir gaire cosa més, doncs aquestes estructures s'han de memoritzar. No podem saber el nom del glúcid que ens mostren (si és glucosa, galactosa, ribosa, eritrulosa...) si abans no ho hem memoritzat la fórmula de la seva estructura, i això a la llarga és necessari fer-ho.


COMPARACIONS ENTRE ESTRUCTURES:
També hi han termes que ens ajuden a relacionar més fàcilment les característiques semblants que posseeixen diversos monosocàrids:

Estereometries: Com hem vist abans, a l'estructura dels monosacàrids hi podem observar diferents radicals, segons com estiguin orientats els "radicals del mig" obtindrem substàncies molt diferents. Una estereoisometría és la relació que tenen dos monosacàrids del mateix grup (aldèhids o cetoses) i amb el mateix nombre de carbonis (trioses, tetroses, pentoses, hexoses o heptoses) en la que la única diferència que existeix és la orientació dels seus "radicals del mig" ja siguin tots cambiats o només uns quants d'ells. Les diferents possibilitats que ens podrem trobar seràn...

1. Que els monosacàrids tinguin de diferència un radical.
  • Aquests els anomenarem diastereoisòmers. Poden tenir un o més dels radicals centrals canviats de posició, pero no tots:
Les variants D i L (segons la posició de l'OH del penúltim Carboni) són diastereoisomers entre si.


2. Que els monosacàrids tinguin de diferència la posició de tots els radicals.
  • Aquests els anomenarem enantioisòmers. Tindràn tots els radicals girats i podrem veure com un sembla la imatge reflectida en un mirall de l'altre, per tant, cada monosacàrid només podrà tenir un enantioisòmer.

Share this post:

Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 La Llar de l'estudiant