Les
proteïnes són polímers
formats d'aminoàcids (en una substància, un polímer és el resultat de la unió de petites parts iguals a les que anomenem monòmers).
Hi han molts aminoàcids pero tots comparteixen una part de l'estructura:

Carboni que utilitza tots els seus enllaços (quatre) amb:
• Un grup carboxil (
-COOH)
• Un grup amino (
-NH2)
• Un hidrogen (
H)
• Un
radical, aquest últim és la part que diferencia els diferents aminoàcids.
Aminoàcids essencials: Són
aquells que no podem obtenir a partir d'altres substàncies i per això els hem de consumir directament. Aquests són: Val, Leu, Ile, Lys, Met, Phe, Thr i Trp.
_________________________________________________________
Propietats físiques:
Tots els aminoàcids tenen el carboni (al que anomenarem carboni
α)
asimètric, és a dir que tots els seus quatre radicals seran diferents, excepte la valina, que al tenir al radical variable un hidrogen, "repeteix" dos enllaços.
_________________________________________________________
Propietats químiques:
En dissolució aquosa els aminoàcids s'ionitzen. Aleshores tenen un
comportament amfòter, que vol dir que podràn actuar com a àcids o com a bases segons el medi en que es troben.
L'
estructura d'un aminoàcid ionitzat és:

El grup carboxil perd l'hidrogen i el grup amino en guanya un.
Aquesta forma que adopta s'anomena zwitterió, que és una paraula que s'utilitza per a anomenar els compostos químics que elèctricament són neutres, però tenen càrregues positives i negatives en àtoms diferents que fan que es neutralitzi el total.
El fet de tenir un comportament amfòter, els permet actuar com a tampóns per amortir i regular el PH del medi on es troben.
_________________________________________________________
Classificació dels aminoàcids:
Com que el radical és l'única part d'un aminoàcid que el diferencia d'altres tipus d'aminoàcids, es fa servir per classificar-los. S'ajunten en grups segons les característiques d'aquest:
No polars: Hidrofòbics. Tenen una cadena formada per hidrocarburs (carbonis i hidrogens basicament)
Polars: En el seu radical tenen algun element que pot fer enllaços d'hidrogen amb l'aigua.
Polars amb càrrega negativa: Àcids. Presenten al radical el grup carboxil (-COOH)
Polars amb càrrega positiva: Bàsics. Presenten al radical el grup amino (-NH2)
Tags:
1. Biología,
1.3. Proteïnes
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada