Qui som? És la branca que estudia la vida. Gràcies a ella podem admirar la minuciositat amb la que es desenvolupa la natura. Tot coneixement, estructural, funcional o ecològic, en realitat ens ajuda a comprendre'ns millor.

Com som? És la disciplina que uneix la tecnologia, les ciències naturals i les ciències socials. Intermediària entre la natura i nosaltres evita que ni nosaltres puguem destruir-la, ni ella pugui danyar-nos.

Què som? Imprescindible per conèixer una cosa tan fascinant com és la matèria. Aquesta ciència n'estudia tant les propietats, l'estructura i la composició com les reaccions i seus canvis: descobrint l'interior de tot.

The Imaginarium of Doctor Parnassus is a 2009 fantasy film directed by Terry Gilliam and written by Gilliam and Charles McKeown. The film follows the leader of a travelling theatre troupe who, having made a deal [...]

Biologia Ciències de la Terra Química

Lípids: Esterificació


ESTERIFICACIÓ

L'esterificació és el procés que uneix un àcid gras amb un alcohol. Per realitzar-la per escrit, unirem el radical hidroxil d'un àcid gras amb el d'un alcohol.Aquesta combinació dóna lloc a un éster, i com a residu a una o més molècules d'aigua, segons el nombre de OH que haguem ajuntat:


La nomenclatura que fem servir serà: (Nom del àcid gras amb el prefix -at) de (Nom de l'alcohol seguit del sufix -il).
En el cas del video, per exemple, el nom de l'ester que es forma és Estearat de Propil.
La següent taula recull els diferents noms dels àcids grassos a l'éster que formen, hem de recordar que només amb aquests només tenim la meitat del nom complet, doncs faltarà "de" i "nom de l'alcohol + il":
_________________________________________________________
ESTERIFICACIÓ AMB GLICERINA

La glicerina és una molècula d'alcohol que també serveix per fer èsters. A ella s'hi poden unir fins a tres àcids grassos, siguin saturats o insaturats. La unió sempre l'anomenarem acilglicèrid però depenent de quants àcids grassos s'hi hagin unit especificarem més i els i direm monoacilglicèrids als d'un àcid gras, diacilglicèrids als de dos i triglicèrids als de tres àcids grassos.
Aleshores, segons els àcids grassos:

  • Si tots són saturats: a temperatura ambient són sòlids i reben el nom de sèu.
  • Si com a mínim tenen un àcid gras insaturat: a temperatura ambient són líquids i reben el nom d'oli.
  • Si els àcids grassos que tenen són de cadena curta: a temperatura ambient són semisòlids i reben el nom de mantega.
Els acilglicèrids amb un o dos àcids grassos (monoacilglicèrids i diacilglicèrids), tenen polaritat feble degut als radicals hidroxil (OH) que deixen lliures a la glicerina. Els triglicèrids, al no deixar-los, no tenen polaritat i per això són anomenats greixos neutres.
Els acilglicèrids també poden saponificar-se. Veure Lípids: Saponificació
_________________________________________________________


ESTERIFICACIÓ AMB UN ALCOHOL MONOVALENT DE CADENA LLARGA
Quan esterifiquem un sol àcid gras amb un alcohol monovalent de cadena llarga,
Obtenim un cèrid (una cera). Són útils perquè impermeabilitzen la superfície on es troben.
EXPLICACIÓ: La zona hidròfila de les ceres, la que es veu atreta per l'aigua, que és el grup COOH de l'àcid gras, és molt petita i el seu efecte es veu àmpliament disminuït per la llarga cadena hidròfoba de l'alcohol i també per l'àcid gras, que repulsen l'aigua. Per això, ja que no es dissolen en aigua de cap manera, serveixen per impermeabilitzar.

Share this post:

Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 La Llar de l'estudiant