Qui som? És la branca que estudia la vida. Gràcies a ella podem admirar la minuciositat amb la que es desenvolupa la natura. Tot coneixement, estructural, funcional o ecològic, en realitat ens ajuda a comprendre'ns millor.
ELS ÀCIDS GRASSOS SATURATS
Els anomenem àcids grassos saturats degut a la forma dels seus enllaços: No tenen cap enllaç covalent, són tots iònics: Un enllàç covalent és com un enllaç doble: l'àtom que el fa servir utilitza dues unions en lloc d'una per ajuntar-se amb un altre àtom, llavors, com que cada element només es pot combinar amb un número màxim d'unions, amb un enllàç covalent, un element mai s'unirà amb els màxims elements que pugui. Classifiquem els àcids grassos que només tenen enllaços iònics com a saturats perquè s'han unit als màxims àtoms als que podien fer-ho.
- Aquesta estructura, recta, fa que es puguin disposar d'una manera molt ordenada i que hi puguin arribar a actuar les forces de Van der Waals, i així resistir més a la calor sense fondre's. Per tant, els àcids grassos saturats tenen punts de fusió alts, arribant a superar els 60ºC, ja que per a trencar tots els enllaços que es formen cal molta energia.
- Quasi sempre sens presentaran amb estat sòlid.
Per a saber la fórmula dels següents àcids hem de substituïr la "n" de la fórmula general, pel número següent, com podem veure sempre és parell:
_________________________________________________________
ELS ÀCIDS GRASSOS INSATURATS
Com ja hem dit abans, aquests àcids grassos no tenen tots els enllaços iònics i per tant, no estiguin saturats.
Segons el nombre d'enllaços covalents els anomenarem:
- Monoinsaturats: Tenen 1 enllaç covalent.
- Poliinsaturats: Tenen més d'un enllaç covalent.
- La presència d'aquests enllaços covalents doblega la estructura de la molècula, tot formant angles amb els vèrtex a les dobles unions.
- Aquests angles fan que la molècula no sigui totalment recta o lineal (com passa amb els àcids grassos saturats). Al tenir aquesta forma no es poden ajuntar i ordenar tant bé com els saturats i per tant les forces de Van der Waals no hi actuen.
- Si no hi ha forces de Van der Waals, per fondre'ls ja no cal trencar aquests enllaços tant forts, i el seu punt de fusió és molt baix: En conseqüència sempre els trobarem en forma d'olis en condicions normals (25ºC).
Encara que no tots els àcids grassos insaturats són essencials, els destaquem aquí perque tenen importància vital en un organisme. Els anomenem essencials perquè no es poden obtenir a partir d'altres àcids grassos ni a partir de la hidròlisi: S'han de consumir. Els posem en aquest apartat perquè tots tres són insaturats:
- Àcid linoleic: Poseeix 2 enllaços covalents
- Àcid linolènic: Poseeix 3 enllaços covalents
- Àcid araquidònic: Poseeix 4 enllaços covalents
Cal dir que també són omega-3 i omega-6.
Tags: 1. Biología, 1.2. Lípids
Share this post:
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada