Qui som? És la branca que estudia la vida. Gràcies a ella podem admirar la minuciositat amb la que es desenvolupa la natura. Tot coneixement, estructural, funcional o ecològic, en realitat ens ajuda a comprendre'ns millor.

Com som? És la disciplina que uneix la tecnologia, les ciències naturals i les ciències socials. Intermediària entre la natura i nosaltres evita que ni nosaltres puguem destruir-la, ni ella pugui danyar-nos.

Què som? Imprescindible per conèixer una cosa tan fascinant com és la matèria. Aquesta ciència n'estudia tant les propietats, l'estructura i la composició com les reaccions i seus canvis: descobrint l'interior de tot.

The Imaginarium of Doctor Parnassus is a 2009 fantasy film directed by Terry Gilliam and written by Gilliam and Charles McKeown. The film follows the leader of a travelling theatre troupe who, having made a deal [...]

Biologia Ciències de la Terra Química

Lípids: Àcids grassos II


ELS ÀCIDS GRASSOS SATURATS

Els anomenem àcids grassos saturats degut a la forma dels seus enllaços: No tenen cap enllaç covalent, són tots iònics: Un enllàç covalent és com un enllaç doble: l'àtom que el fa servir utilitza dues unions en lloc d'una per ajuntar-se amb un altre àtom, llavors, com que cada element només es pot combinar amb un número màxim d'unions, amb un enllàç covalent, un element mai s'unirà amb els màxims elements que pugui. Classifiquem els àcids grassos que només tenen enllaços iònics com a saturats perquè s'han unit als màxims àtoms als que podien fer-ho.

  • Posseeixen una cadena lineal (recta, sense angles) perque no tenen cap enllaç covalent.
  • Aquesta estructura, recta, fa que es puguin disposar d'una manera molt ordenada i que hi puguin arribar a actuar les forces de Van der Waals, i així resistir més a la calor sense fondre's. Per tant, els àcids grassos saturats tenen punts de fusió alts, arribant a superar els 60ºC, ja que per a trencar tots els enllaços que es formen cal molta energia.
  • Quasi sempre sens presentaran amb estat sòlid.
EXEMPLES D'ÀCIDS GRASSOS SATURATS:

Per a saber la fórmula dels següents àcids hem de substituïr la "n" de la fórmula general, pel número següent, com podem veure sempre és parell:

_________________________________________________________



ELS ÀCIDS GRASSOS INSATURATS

Com ja hem dit abans, aquests àcids grassos no tenen tots els enllaços iònics i per tant, no estiguin saturats.
Segons el nombre d'enllaços covalents els anomenarem:

  • Monoinsaturats: Tenen 1 enllaç covalent.
  • Poliinsaturats: Tenen més d'un enllaç covalent.
CARACTERÍSTIQUES DELS ÀCIDS GRASSOS INSATURATS


  • La presència d'aquests enllaços covalents doblega la estructura de la molècula, tot formant angles amb els vèrtex a les dobles unions.
  • Aquests angles fan que la molècula no sigui totalment recta o lineal (com passa amb els àcids grassos saturats). Al tenir aquesta forma no es poden ajuntar i ordenar tant bé com els saturats i per tant les forces de Van der Waals no hi actuen.
  • Si no hi ha forces de Van der Waals, per fondre'ls ja no cal trencar aquests enllaços tant forts, i el seu punt de fusió és molt baix: En conseqüència sempre els trobarem en forma d'olis en condicions normals (25ºC).
ÀCIDS GRASSOS ESSENCIALS
Encara que no tots els àcids grassos insaturats són essencials, els destaquem aquí perque tenen importància vital en un organisme. Els anomenem essencials perquè no es poden obtenir a partir d'altres àcids grassos ni a partir de la hidròlisi: S'han de consumir. Els posem en aquest apartat perquè tots tres són insaturats:


  • Àcid linoleic: Poseeix 2 enllaços covalents
  • Àcid linolènic: Poseeix 3 enllaços covalents
  • Àcid araquidònic: Poseeix 4 enllaços covalents
A més a més també podríem especificar més, ja que tots ells són poliinsaturats.


Cal dir que també són omega-3 i omega-6.

Share this post:

Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright 2010 La Llar de l'estudiant