Els glúcids són compostos biològics. Els més simples que podrem trobar seran els monosacàrids, abans
però, estaria bé saber quines són les propietats observables d'aquests:
PROPIETATS FÍSIQUES:
Són
sòlids,
cristal·lins,
blancs i de
gust dolç. Com que els seus radicals (més endavant veurem que són els radicals) tenen inestabilitat electrònica (alguns són més positius y altres més negatius) formen polaritats, és a dir,
seràn solubles en aigua (això també ho veurem més endavant).
PROPIETATS QUÍMIQUES:
Són oxidables. Gracies a aquesta propietat, podrem identificar la seva presencia en disolucions gràcies a la reducció del reactiu de Fehling.
_________________________________________________
LA FÓRMULA:
La seva fórmula és

On C = Carboni; H = Hidrogen; O = Oxigen.
Com podem observar,
el nombre d'hidrògens sempre serà el doble que el de carbonis o el d'oxígens.
"
n" serveix per a representar els diferents tipus de monosacàrids. Aquesta "n" sempre estarà entre
3 i 7 incluits aquests dos últims. align="left">
D'aquesta manera ens podríem trobar, per exemple:

Que construiria la molècula:

. Observem que hi ha el doble d'àtoms d'hidrogen que d'oxigen o de carboni.
_________________________________________________
NOMENCLATURA:
Ja hem vist que els monosacàrids tenen unes fórmules determinades (encara que després formin molts derivats al cambiar la disposició dels àtoms de la seva estructura). Pero generalment, els podrem anomenar segons els nombres de carbonis afegint prefixos. Repassem: només pot haber-hi un mínim de 3 carbonis i un màxim de 7, els prefixos dels quals serien:- 3: Trioses
- 4: Tetroses
- 5: Pentoses
- 6: Hexoses
- 7: Heptoses
Tenim, a més a més, una altra classificació en aquestes families: Cada família està dividida en dos grups. El grup
Aldehid (formant aldoses) i el grup
Cetona (formant cetoses).
En realitat és molt més fàcil compendre les diferències d'aquests grups amb els dibuixos de les seves estructures:
Podem veure clarament que la diferència entre els dos grups està a les "capçaleres" de les seves estructures.
Amb això s'afegeixen nous prefixos a les fórmules:
- Una triosa que sigui del grup de les Aldoses l'anomenarem Aldotriosa.
- Una triosa que sigui del grup de les Cetoses l'anomenarem Cetotriosa.
El mateix passarà amb els altres prefixes donats pel nombre de carbonis: Cetopentosa, Aldotetrosa...
Tags:
1. Biología,
1.1. Glúcids,
Monosacàrids
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada